Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika sos!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
577
Egy test 8 percen keresztül 70 km/h sebességgel halad, majd sebessége hirtelen megváltozik 80 km/h-ra és ezzel halad tovább 7 percen keresztül. Ekkor a test 5 percre megáll. A várakozás után a test újra elindul és 7 percen keresztül 20 km/h sebességgel halad. Készítse el a test mozgásának sebesség-idő grafikonját, majd ez alapján készítse el a test hely-idő grafikonját. A hely idő grafikonról olvassa le, hogy hol lesz a test (m-ben megadva) az indulástól számított 23,5 perc múlva. A test az origóból indult.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

1) 8 perc = 8/60 h = 2/15 h v = 70 km/h
⇒s = v · t = 70 km/h · 2/15 h = 140/15 km = 28/3 km = 9333,33 méter
2) 7 perc = 7/60 h v = 80 km/h
⇒s = v · t = 80 km/h · 7/60 h = 560/60 km = 28/3 km = 9333,33 méter
3) 5 perc = 5/60 h = 1/12 h v = 0 km/h
⇒s = v · t = 0 km/h · 1/12 h = 0 km
4) 7 perc = 7/60 h v = 20 km/h
⇒s = v · t = 20 km/h · 7/60 h = 140/60 h = 7/3 h = 2333,33 méter

sebesség-idő grafikon:
70 km/h ⇒(0;14), (8;14)
80 km/h ⇒(8;16), (15;16)
0 km/h ⇒(15;0), (20; 0)
20 km/h ⇒(20;4), (27;4)

hely-idő grafikon:
(0;0), (8;14), (15; 28), (20; 28), (27;31,5)
23,5 perc⇒(23,5;29,75) ⇒29,75 · 2/3 = 19,83333 km = 19833,33 méter
Módosítva: 5 éve
2