Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
586
A 4-es feladatot hogy kell megoldani? Kombinációval? A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel a gyerekek sorrendje nem számít, ezért vegyünk egy fix elrendezést: FFLL, ahol F a fiú, L a lány. Az első F helyére 4 gyereket rakhatunk, a másodikra csak 3-at, de a fiúk sorrendje nem számít (tehát mindegy, hogy Bendegúz-Boldizsár vagy Boldizsár-Bendegúz van), ezért osztunk 2-vel: 4*3/2=6-féleképpen pakolhatjuk össze a fiúkat. A lányoknál ugyanez 3*2/2=3 lehetőség.

6*3=18, tehát 18-féleképpen utazhatnak el.
1

Kombinációval:
A 4 fiúból (4 alatt 2) féle módon lehet kiválasztani kettőt.
A 3 lányból (3 alatt 2) féle módon lehet kiválasztani kettőt.
Ez azt jelenti, hogy (4 alatt 2)·(3 alatt 2) féle utazó csoport alakítható ki.

Számszerűleg ez ugyanannyi persze, mint amit Rantnad írt.
1