Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1432
Egy téglatest A csúcsából kiinduló élei 4cm,5cm és 20cm hosszúságúak. Mekkora az A csúcsból kiinduló testátló távolsága a téglatest csúcsaitól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A testátló hossza  4²+5²+20² =21 cm. A 4 cm-es él, az 5x20-as téglalap lapátlója és a testátló egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol az átfogó a 21 cm-es testátló. A lapátló hossza  5²+20² = 425  cm.

A csúcs távolsága megegyezik a háromszög átfogóhoz tartozó magasságának hosszával, tehát a háromszög területéből tudunk számolni; egyfelől a háromszög területe befogók szorzata/2=4* 425 /2=2* 425  cm², másfelől átfogó*átfogóhoz tartozó magasság/2=21*m/2, értelemszerűen ezek egyenlőek:

2* 425 =21*m/2, erre 4* 425 /21=m adódik, tehát az A csúcs 4* 425 /21 cm-re van, ez a távolság igény szerint kerekíthető.
Módosítva: 9 éve
0