Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai számítással kapcsolatos feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
655
Csatolok képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Nem tudom, hányadikos vagy, úgy oldom meg, hogy általános iskola közepére is jó legyen (szóval nem használok egyenletet).

825 a)
Egy másodperc alatt az egyik megy 3 ölt, a másik 4 ölt, vagyis 7 öllel csökken közöttük a távolság másodpercenként,. Ezért 20 másodperc alatt 20·7 = 140 öllel csökken, tehát akkor találkoznak.

20 másodperc alatt az egyik megtesz 20·3 = 60 ölt, a másik 20·4 = 80 ölt. (Ellenőrzés: 60+80=140)

b)
Egy másodperc alatt az egyik 2,5 a másik 2 lépéssel kerül odébb, tehát fél lépésnyivel távolodik a gyorsabb a másiktól. Ha a célig 600 lépésnyire távolodott el, akkor 600/0,5 = 1200 másodperc kellett elteljen. Ez 20 perc.
A távolság: 1200·2,5 lépés = 3000 lépés.

826 a)
Miután a gyorsabb beért, 15 perc múlva ért be a lassabb. Vagyis amikor a gyorsabb éppen beért, akkor 15·60 = 900 méter volt közöttük. Ennyivel nőtt a távolság közöttük.
Mivel percenként 20 méterrel nő a távolság, ezért 45 perc telt el, amíg a gyorsabb beért, a lassabbnak pedig 45+15 = 60 perc volt az út.
60perc · 60 m/perc = 3600 méter az út hossza.

---

Ha tanultatok már egyenleteket, akkor inkább azzal kellene megoldani.
0

Tanultunk már egyenletet
0

Akkor pedig:

825 a)
v₁=3 öl/s, v₂=4 öl/s
v₁·t + v₂·t = 140
(v₁+v₂)·t = 140
t = 140 / (3+4) = 20

b)
v₁ = 2,5 lépés/s
v₂ = 2 lépés/s
A teljes út legyen s, az idő t.
s = v₁·t = v₂·t + 600
(v₁-v₂)·t = 600
t = 600/(2,5 - 2) = 1200
s = 2,5·1200

826 a)
v₁ = 80 m/perc, t perc alatt ér be
v₂ = 60 m/perc, t+15 perc alatt ér be
Az útvonal hossza s.
s = v₁·t = v₂·(t+15)
80·t = 60(t+15)
80t - 60t = 60·15
t = 60·15/20 = 3·15 = 45
A lassabb t+15 = 60 perc alatt teszi meg.
s = v₂·(t+15) = 60·60 = 3600 méter

0