Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok 12. osztály.

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első:
a₁ = 23
d = 5
a) a₆ = ?
a₆ = a₁ + 5·d = 23 + 5·5 = 48
b) S₇ = ?
S₇ = [2a₁ + 6·d]·7 / 2 = [46 + 6·5]·7/2 = ... számold ki

Második:
Edzések:
a₁ = 7
d = 5
n = 30
Utolsó edzése ennyit emelt: a₃₀ = a₁ + 29·d = 7 + 29·5 = 152
Versenyen: (most is a-val meg d-vel jelölöm, de ezek más számok)
a₁ = 142
d = 4
n = 5
a₅ = a₁ + 4·d = 142 + 4·5 = 162
Ez az új világcsúcs


Harmadik:
a₃ = 12
a₇ = 25

a)
a₃ = a₁ + 2·d → a₁ + 2d = 13
a₇ = a₁ + 6·d → a₁ + 6d = 25
Ha kivonjuk a másodikból az elsőt:
4d = 12
d = 3
Ezt visszahelyettesítjük:
a₁ + 2·3 = 13
a₁ = 7

b) S₄₀ = ?
S₄₀ = [2a₁ + 39d]·40/2 = ... számold ki
Módosítva: 9 éve
0