Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszii

Főoldal » Középiskola » Matematika
586
Valaki letudná vezetni nekem azt ami a képen van?
Ez a két feladat lenne. Kérlek segítsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Először emeljünk harmadik hatványra;

(42x)³=128

A tanult azonosságok szerint a bal oldalon összeszorozhatjuk a kitevőket:

46x=128

Itt át kell írni azonos alapra a hatványokat; látható, hogy a 4 és a 128 is 2 valahányadik hatványa, ezért ezeket kapjuk:

(2²)6x=2⁷, újból használva az azonosságot:

212x=2⁷

Az exponenciális függvény szigorú monotonitása miatt ezek csak úgy lehetnek egyenlőek, hogyha a kitevők egyenlők, tehát:

12x=7, erre x=7/12 adódik.

2. A jobb oldal 4-1-nel egyenlő, tehát:

4x=4-1

Az exponenciális függvény szigorú monotonitása miatt ezek csak úgy lehetnek egyenlőek, hogyha a kitevők egyenlők, tehát:

x=-1.
0