Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány százalék oxigén felesleget tartalmazott az a durranógáz elegy?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
830
Hány százalék oxigén felesleget tartalmazott az a durranógáz elegy, melynek felrobbantása után a forró, vízgőzt is tartalmazó termék oxigénre vonatkoztatott sűrűsége azonos körülményeken 0.660? Atomtömegek: H:1.01, O: 16.00 .

Az oxigén felesleg a reakcióban el nem használt mennyiség és a sztöchiometrikus mennyiség hányadosának százszorosa, százalékjel nélkül adjuk meg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gázelegy, kéma
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A relatív sűrűség:

`d=rho_1/rho_2=M_1/M_2=M_"gázelegy"/M_("O₂")=0.660`

`M_"elegy"=d*M_("O₂")=0.660*32 g/(mol)=21.12 g/(mol)`

`M_"elegy"=n_1*M_"H₂O"+n_2*M_"O₂"`

`21.12=(1-n_2)*18.02+n_2*32`
`21.12=18.02-18.02*n_2+n_2*32`
`3.1=13.98*n_2`
`n_2=0.2217`

Az el nem használt oxigén mennyisége: `22.17 mol%`

A keletkezett víz mennyisége: `100-22.17= 77.83%`

Ez fele ennyi oxigénből keletkezett, tehát `77.83/2= 38.91%`

Az oxigén felesleg a kettő hányadosa: `0.2217/0.3891*100=56,98%`
Módosítva: 5 éve
2