Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 3

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Megcsinálom az első felét, mert tetszik. Amúgy az ilyen feladatoknál azt érdemes csinálni, hogy mindent felírsz, amit tudsz, mivel lehet, hogy meg tudnád oldani, csak elsőre nehéz átlátni a feladatot.

Van egy `100a + 10b + c` számunk, amiről tudjuk, hogy `b = a + x` és `c = a + 2x`, mivel számtani sorról van szó. Behelyettesítjük, amit tudunk, hogy csak `a`-k és `x`-ek maradjanak: `100a+10(a+x)+(a+2x)=111a+12x`.
Tudjuk, hogy a szám és a számjegyek értékeinek mennyi a hányadosa. A számjegyek összegét így kapjuk: `a+(a+x)+(a+2x)=3a+3x`.
Vagyis `53.5(3a+3x)=111a+12x`, ezt nem fogom lépésről lépésre rendezni (ezt egyedül is meg tudod tenni), viszont az eredmény az lenne, hogy `x=-1/3a`.
Ezt visszahelyettesítem ebbe a képletbe: `111a+12x = 111a+12(-1/3a)=107a`.

Márcsak fel kell használnunk az utolsó infót, ami az első és utolsó számjegy felcserélése. Vagyis az új számunk `100c+10b+a = 111a+210x`. Ebbe szintén belehelyettesítjuk az `x=-1/3a`, amiből kijön, hogy `41a`.
A két szám különbségét ismerjük: `107a-41a=594`, vagyis `66a=594`, így `a=9`.

Visszahelyettesítünk az `x`-be, ami így `x=-3` lesz. Ezt pedig a `b`-be és a `c`-be helyettesítjük vissza, vagyis a keresett szám a `963`.
0

b) feladat
1