Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
463
Egy számsorozat első tagja a₁=6 és a[n]=2a[n-1]−3, ahol n≥2. Írd fel a sorozat n-edik tagját az n függvényében!
(A "[ ]" alsóindexet jelöl)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számsorozat első néhány tagja a következő: `6; 9;15; 27; 51; 99;...`
Elosztva `3`-al a következő számsorozathoz jutunk: `2; 3; 5; 9; 17; 33;...`
Jól látható, hogy a `2^n` exponenciális számsorozathoz lesz köze.
Tehát a kérdéses sorozat: `a_n=3*(2^(n-1)+1)`, ahol `n in NN`.
A megoldás keresés során a klasszikus differenciaképzés is segít, mert egy olyan számsorozathoz jutunk, amivel szintén erre az eredményre jutunk.
Ott a `3; 6; 12; 24; 48; 96;...` számsorozat lesz a a köztes lépés.
Módosítva: 5 éve
0