Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Meg tudná valaki mondani hány oldalúak ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2038
1 . : Egy konvex sokszögnek 4-gyel több oldala és 2,7-szer annyi átlója van mint a másiknak . Melyik hány oldalú ?

2. Egy szabályos sokszög egy külső szöge 3,6°-kal nagyobb mint a nála 5-tel több oldalú szabályos sokszögnek egy külső szöge . Hány oldalúak ezek a szabályos sokszögek ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1: Legyen a kevesebb oldalszámmal rendelkező sokszög oldalszáma n, ekkor ennek n*(n-3)/2 darab átlója van. A több oldalszámú sokszögnek ekkor n+4 darab oldala van és (n+4)*(n+4-3)/2=(n+4)*(n+1)/2 darab átlója. Ha az előbbi átlószámát 2,7-szeresére növeljük, akkor a másik átlószámát kapjuk, tehát:

2,7*n*(n-3)/2=(n+4)*(n+1)/2, szorzunk 2-vel:

2,7*n*(n-3)=(n+4)*(n+1), ebből zárójelbontás után egy másodfokú egyenletet kapunk, amit már meg tudunk oldani.

2. Tetszőleges sokszög külső szögeinek összege 360°. Mivel szabályos sokszögről van szó, ezért ezek minden csúcsnál ugyanakkorák, és mivel n darab csúcs van, ezért 1 szöge 360°/n, n+5 oldal esetén ez a szög 360°/(n+5), ha ehhez hozzáadunk 3,6°-ot, akkor egyenlőséget kapunk:

360°/n=360°/(n+5) +3,6°. A "°" elhagyható, mivel kvázi az egy mértékegység (olyan, mint a cm, és azt sem szoktuk kiírni), tehát:

360/n=360/(n+5) +3,6, szorzás és zárójelbontás után egy újabb másodfokú egyenletet kapunk, amit meg tudunk oldani.
0