Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
392
Egy egyenlő szárú háromszög szárai 26 cm -ek területe pedig 100 cm2. Mekkorák a szögei és alapja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

Szárszöge legyen α, ekkor a területet felírva szinusz tétellel:
a · b · sinγ : 2 = 100 cm² /·2
26 · 26 · sinγ = 200 /:26²
sinγ = 0,29585799
γ = 17,209⁰
α = β = (180 - γ) : 2 = (180 - 17,209) : 2 = 81,3955⁰

Az alapját cosinus tétellel számoljuk (cos17, 209⁰ = 0,955232):
c² = a² + b² - 2 · a · b · cos γ = 26² + 26² - 2 · 26 · 26 · 0,955232 = 60,526423
c = 7,78 cm
1