Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora lett az új gömb sugara?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
809
Anya gyúrt egy 8 cm sugarú tésztagömböt, Matyi pedig két kicsi, 3 cm sugarú tésztagolyót. A nyújtás előtt anya összegyúrta a három gömböt, és egyetlen tésztagömböt formázott.
Köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

A lényeg: a nagyonnagy golyó térfogata megegyezik a kisebb golyók térfogatösszegével. Tehát a gyúrás után lesz egy olyan golyód, aminek tudod a térfogatát, a képletből pedig ki tudod számolni a nagy golyó sugarát.

Egy egyébként egy olyan típusfeladat, hogy ha π értékét nem kerekítgetjük jobbra-balra, hanem meghagyjuk π-nek, akkor szépen kiesik.; a golyók térfogata:

(4/3)*8³*π=2048π/3 cm³
(4/3)*3³*π=36π cm³, ebből 2 van, tehát a nagy gömb térfogata 2264π/3 cm³ lesz. Az a kérdés, hogy milyen R esetén lesz:

2264π/3=(4/3)*R³*π, erre 566=R³ adódik, vagyis ³ 566 =R, ezt igény szerint lehet kerekíteni (8,2719).
1