Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nehéz matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
427
Valaki tudna nekem segíteni, hogy hogyan is kéne megoldani ezt az egyenletet ?
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenlet triviális megoldása x=0 és y=0. Az y kifejtésén valamint a koszinusz négyzetes tag átalakításán érdemes még elgondolkozni.
Tudjuk, hogy az egyenlet értelmezési tartománya `{(x,y) | x, y in R}`.

Tehát ekkor kapjuk, hogy `cos(frac{x^2}{3}+y)+1=3^x+3^(-x)`. A jobb oldali egyváltozós függvény értékkészletéről megállapítható, hogy a minimuma `2` és ezt az értéket az `x=0`-ban veszi fel, ugyanakkor a bal oldali kifejezés korlátos, felső korlátja éppen a `2`. Ebből arra következtetünk, hogy minden esetben az `x=0`. Ha így van akkor, az y-ban egy egyismeretlenes trigonometrikus egyenlethez jutunk; azaz `cos(y)=1`. Ennek megoldása az `y_k=2*k*pi`, ahol `k in Z`. Tehát a vizsgált egyenlet megoldáshalmaza `{(0, 2*k*pi) | k in Z}` alakú lesz és ebbe beletartozik a triviális megoldás is.

Módosítva: 5 éve
1