Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sűrűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
504
55,0 tömeg%-os kálium-jodid oldat 1,00 dm3-éhez 3,000 dm3 vizet adunk. A keletkezett oldat Raoult koncentrációja
1,449 mol/kg, molaritása 1,355 mol/dm3.
Mennyi a töményebb oldat sűrűsége és a hígított oldat térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A Raoult koncentráció jelentése:
1 kg vízben 1,449 mol KI van oldva.

M(KI)=166 g/mol

m₁(KI)=n₁*M=1,449*166=240,534 g KI van a hígított oldatban, 1 kg vízben.

Tehát 1240,534 g híg oldatban 240,534 g KI van.


1 dm³ híg oldatban 1,355 mol KI van.

m₂(KI)=n₂*M=1,355*166=224,93 g KI van 1 dm³ híg oldatban.

Ha 240,534 g KI van 1240,534 g oldatban, akkor
224,93 g KI van 224,93*1240,534/240,534= 1160,058 g oldatban.

Vagyis 1 dm³ híg oldat tömege 1160,058 g.

A híg oldat sűrűsége: 1,1601 g/cm³

A híg oldat ezek alapján:
224,93*100/1160,58=19,3895 tömeg%-os.

Keverési egyenlettel a tömény oldat m tömege:
m*0,55 = (m+3000)*0,193895
0,3561*m=581,686
m=1633,492 g a hígítás előtti oldat tömege (amely 1 dm³ térfogatú).

Tehát a tömény oldat sűrűsége:
1,6335 g/cm³

1633,492 g tömény oldathoz adunk 3,000 dm³ vizet, így az oldat tömege 4633,492 g lesz.
A sűrűsége alapján a hígított oldat térfogata:
`V=m/rho=4633.492/1.1601=3994 cm^3`
Módosítva: 5 éve
0