Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Abszolútértékes egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Szép napot.
Nem tudok megbirkózni a következő egyenlettel: 3-x / x-1 + x-1 / 3-x = 5/2

Annyit látok hogy reciprokai egymásnak: a>0 <=> a+ 1/a = 5/2 de innen nem tudom hogyan tovább.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

Mível a másodfokú egyenlet megoldóképletét még nem tanultad, ezért csak kitalálni tudod, hogy mi az a szám és reciproka, aminek összege 5/2 (2 + 1/2 =5/2)
Módosítva: 5 éve
0

Azt hiszem időközben rájöttem a megoldásra :)

meg kell oldani -a-1/2a =5/2 -re is : -a(a+4/2)-1/2(a+2)=0 <=> (-a-1/2)(a+2)=0 <=> -a-1 = 0 vagy a+2 = 0 => a=-2 v a=-1/2

ezután megoldjuk szintén x-re az abszolutértékes tagoknál:
3-x / x-1 = -2 => x= -1
x-1 / 3-x = -2 => x= 5

A négy gyök tehát : x_1 = 5/3, x_2 = 7/3, x_3 = -1, X-4 = 5
Ellenőrzés:
|(3-(-1)) / (-1-1)| + |(-1-1) / (3-(-1))| =| 4/-2| + |-2/-4| = |-2 |+| 1/2| = 5/2
|(3-5) / (5-1)| + |(5-1) / (3-5)| = |-2/4| + |4/-2| = |-1/2| +| -2| = 5/2
0