Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika- elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
747
946. Soha nem fogom megérteni... :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha 60°-os, akkor ez egy szabályos háromszög, vagyis a golyók 30cm távol vannak egymástól.
r = 30 cm = 0,3 m
Az egyik golyóra, mondjuk a bal oldalira ilyen erők hatnak: (a másikra is, csak az irányok mások)
- súlyerő: F₁ = m·g = 200·10⁻⁶ N, lefelé
- elektromos taszítás: F₂ = k·Q·Q/r² = 9·10⁹ ·Q² / 0,3² = 100·10⁹ ·Q² vízszintesen balra
- kötélerő: F₃, a fonál irányában, felfelé 60°-kal

Mivel egyensúlyban van, ezért a kötélerő pont akkora, mint a másik két erő összegének a negáltja.
Rajzold be a két erőt (csak úgy kb, mindegy) Az egyik lefelé, a másik balra, 90°-os szögben egymáshoz képest. Rajzold be a vektoriális összegüket is, vagyis ha kiegészíted téglalappá, akkor a téglalap átlója balra lefelé.

↙ ↓ valami ilyesmi a két vektor összege, de egy pontból indulnak ki.
Mivel a kötélerő ellentettje lesz az összeg, ezért pont 60°-osan kell balra lefelé menjen az összeg. Úgy, ahogy ezen az ábrán:
http://www.mathnstuff.com/math/spoken/here/2class/330/gif/a306090n.gif
Ez pedig azt jelenti, hogy a függőleges és vízszintes erők aránya ennyi:
F₁ / F₂ = √3 / 1
F₁ = √3 · F₂
200·10⁻⁶ = √3 · 100·10⁹ ·Q²
Q² = 2/√3 · 10⁻¹⁵
Q = ... számold ki a gyökét, Coulomb lesz.
0