Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A halmazok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
454
az osztály 26 tanulója közül hét csak egy nyelvet tanul, a többiek két nyelvet Angolt, és Franciát.
a, Hányan tanulják mind két nyelvet?
b, Hányan tanulják az egyes nyelveket, ha angolul 5-el többen tanulnak mint Franciául?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Angolul tanulók : A halmaz
Franciául tanulók: F halmaz
A unió F : 26 fő
komplementer(A metszet F) : 7 fő, akik a metszeten kivül vannak, vagy A-ban vagy F-ben(szimmetrikus differencia)
(A unió F ) \ komplementer(A metszet F) = 26-7 = 19 fő tanul mindkét nyelven

(A metszet F) + (legyen A halmaz=5 fő) = 19+5 = 24, ekkor öttel többen tanulnak angolt, mint franciát. De van még két tanuló, őket értelemszerűen egyiküket hozzáadjuk A-hoz, másikukat F-hez így a különbség továbbra is öt marad.
A\F = 5+1 csak angolt tanulnak
F\A = 0+1 csak franciát tanulnak
A = 25 fő, F = 20 fő


0