Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

átlók szöge

Főoldal » Középiskola » Matematika
2267
Mekkora szög alatt metszik egymást valamely téglalap átlói, ha oldalai 38m és 54m hosszúak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap átlóiról azt kell tudni, hogy egyenlő hosszúak és felezik egymást, ezáltal a téglalapot 4 egyenlő szárú háromszögre bontják, ahol 2-2 egybevágó.

A téglalap átlójának hossza Pitagorasz tételéből kiszámítható:

d²=38²+54² → d= 4360 =2* 1090  m hosszú.

Vegyük azt a háromszöget, melynek alapja 38 mm hosszú, ennek a szárszöge a kérdés. Ha ennek behúzzuk az alaphoz tartozó magasságát, akkor egy derékszögű háromszöget kapunk, ahol a keresett szög feleződik, az azzal szemközti befogó 19 m, mivel az alap is feleződik, az átfogó hossza 2* 1090  m hosszú, ebben a háromszögben felírhatjuk a szög szinuszát:

sin(α)=19/2* 1090 , ezt kiszámoljuk számológéppel, az így kapott szögnek a kétszerese kell nekünk, ezzel megkapjuk az átlók által bezárt egyik szöget. A másik szöget úgy kapjuk, hogy kivonjuk 180°-ból.
2