Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
Ismeretlen szénhidrogéngáz 10 cm³-ét 60 cm³ azonos állapotú oxigéngázzal keverjük össze, és a szénhidrogént tökéletesen elégetjük. A reakció lezajlasa után az égésterméket tömény kénsavon vezetjük át. A kénsavas szárítás után az eredeti hőmérsékletre hűtött gázelegy eredeti nyomáson 45cm³. Ezt NaOH-ot tartalmazó csövön átvezetve (változatlan nyomáson és hőmérsékleten), a gáztérfogat 1/3-ára csökken. Mit kötött meg a tömény kénsav és mit a NaOH? Határozd meg a szénhidrogéngáz (CxHy) molakulaképletét!
Ez a feladat nagyon nem értem valaki le tudná vezetni kérlek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szerves kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha egy szénhidrogén tökéletesen elégetünk, akkor az azt jelenti, hogy szén-dioxiddá és vízzé ég el.

Tömény kénsavas szárítás történik, tehát a keletkezett vizet a kénsav elnyeli.

Kiindultunk 10+60= 70 cm³ gázelegyből.

A kénsavas szárítás után maradt 45 cm³ gázelegy, tehát 25 cm³ vízgőz keletkezett.

A nátrium-hidroxid a szén-dioxidot köti meg.

A 45 cm³ 1/3-a 15 cm³, tehát 45-15= 30 cm³ szén-dioxid keletkezett, és 15 cm³ volt az oxigén felesleg (mivel a szén-dioxid megkötése után még megmaradt a gáz 1/3-a, ami csak az oxigén felesleg lehet).

Az elreagált oxigén mennyisége: 60-15 = 45 cm³

Tehát 10 cm³ szénhidrogén reagált 45 cm³ oxigénnel és keletkezett 30 cm³ széndioxid.

Gázok esetén a mólarány és a térfogatarány megegyezik, tehát:

1 cm³ szénhidrogén reagált 4,5 cm³ oxigénnel és keletkezett 3 cm³ széndioxid.

A tökéletes égés rendezett reakció egyenlete ezek alapján:

1 szénhidrogén + 4,5 O₂ → 3 CO₂ + 3 H₂O

A szénhidrogén képlete az égési egyenlet alapján:
C₃H₆
Módosítva: 5 éve
0