Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat koncentrációja

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1083
A NaOH mérőoldat pontos koncentrációját úgy határozhatjuk meg, hogy pontosan ismert tömegű kristályos oxálsavból 100,00 cm3 oldatot készítünk.

Ebből az oldatból 10,00 cm3 -t titrálunk meg a mérőoldattal.

Ha a bemért (COOH)2.2H2O tömege 0.654 gramm, és a kapott fogyás 10.19 cm3 volt, akkor mennyi az oldat pontos koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A kristályvíz mentes oxálsav moláris tömege:
M(COOH)₂ = 90 g/mol

A 2 kristályvizes oxálsav moláris tömege:
M(COOH)₂.2H₂O = 126 g/mol

A lúg csak az oxálsavval reagál, ezért a bemért kristályvizes oxálsavat át kell számolni kristályvíz mentes hatóanyagra:

126 g kristályvizes sav megfelel 90 g vízmentesnek,
0,654 g kristályvizes sav megfelel 0,654*90/126 = 0,46714 g vízmentesnek.

Ez mennyi oldatban van?
100,00 cm³-ben

Mit jelent a 10,19 cm³ fogyás?
Azt, hogy 10,00 cm³ oxálsav oldatot (amelyben 0,046714 g oxálsav van) ilyen térfogatú NaOH oldat közömbösíti.

A közömbösítési reakció:
(COOH)₂ + 2 NaOH → (COO)₂Na₂ + 2 H₂O

1 mol oxálsav 2 mol nátrium-hidroxiddal reagál.

Az oxálsav anyagmennyisége:
n=m/M = 0,046714 g / 90 (g/mol) = 0,00051904762 mol

Ez kétszer ennyi nátrium-hidroxiddal reagál:
n(NaOH)= 0,00103809524 mol

Ez mennyi oldatban van?
10,19 cm³-ben

A mérőoldatok pontos koncentrációját mol/dm³-ben szokás megadni.

Ha 10,19 cm³ NaOH oldatban 0,00103809524 mol NaOH van, akkor
1000 cm³ ( 1 dm³ ) oldatban 1000 * 0,00103809524 /10,19 = 0,101874 mol/dm³ a NaOH mérőoldat pontos koncentrációja.

(A számolás kerekítés nélkül, egyetlen sorozatban végig számolható, ezt a kerekítési hiba kiküszöbölésére így szokták csinálni:
0,654*90*2*1000/(126*10*90*10,19) = 0,654*2*100/(126*10,19) = 0,101874)

0