Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hangyasav

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
744
Hány cm3 1.00 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-formiát oldatot kell 29.7 cm3 1.00 mol/dm3 koncentrációjú hangyasav-oldathoz mérni, hogy a mérőlombikban 100.0 cm3-re kiegészített oldat pH-ja 4.00 legyen? A hangyasav savi állandója 1.77LaTeX: \cdot⋅10-4 .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ez egy puffer oldat:
gyenge sav-erős bázis sójának (nátrium-formiát ) és a gyenge savnak (hangyasav (formic acid, ezért a sói a formiátok) az oldata.

A só disszociációja teljes:
HCOONa → Na+ + HCOO-

A sav gyenge sav, mert a disszociációja nem teljes:

HCOOH ⇔ H+ + HCOO- (ezek kicsi koncentrációk, amelyeket a só formiátja visszaszorít, ezért az egyensúlyi sav és só koncentráció a bemérttel azonosnak tekinthető):

`K_"sav" = "[H]"*"[HCOO]"/"[HCOOH]"=[H]*c_"só"/c_"sav"`

Ebből és a pH-ból kiszámolható a só koncentrációja mol/dm³-ben:

`c_"só"=K_"sav"*c_"sav"/"[H]"`

A hangyasav koncentrációja a hígított 100,0 cm³-es oldatban:
Ha 1000 cm³ oldatban 1 mol hangyasav van, akkor
29,7 cm³oldatban 29,7/1000 = 0,0297 mol hangyasav van.

Ugyanennyi van 100 cm³-ben is, akkor 1000-ben 10-szer ennyi, csav = 0,297 M .

(pH=4=-lg[H] → lg[H]=-4)
[H]=10-4 M

`c_"só"=1.77*10^(-4)*0.297/(10^(-4)) = 0.52569`

Ez a só koncentrációja a 100 cm³ oldatban, mol/dm³-ben.

100 cm³ oldatban 10-ed ennyi só van: 0,052569 mol.

Ez mekkora térfogatú 1 M koncentrációjú só oldatban van?

Ha 1000 cm³ sóoldatban 1 mol só van, akkor
x cm³ sóoldatban 0,052569 mol só van.

x=52,6 cm³ 1.00 mol/dm³ koncentrációjú nátrium-formiát oldatot kell 29.7 cm³ 1.00 mol/dm³ koncentrációjú hangyasav-oldathoz mérni, hogy a mérőlombikban 100.0 cm3-re kiegészített oldat pH-ja 4.00 legyen.
Módosítva: 5 éve
1