Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
814
15 dm³ metánból és szén-monoxidból álló gázelegy elégetéséhez 12 dm³ azonos állapotú oxigén szükséges. Számítsa ki a kiindulási gázelegy térfogatszázalékos összetételét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A metán égése oxigénnel:

CH₄ + 2 O₂ → CO₂ + 2 H₂O

A szén-monoxid égése:

2 CO + O₂ → 2 CO₂

1 mol metán 2 mol oxigénnel reagál.
1 dm³ metán 2 dm³ oxigénnel reagál. (mivel azonos állapotban vannak)
x dm³ metán 2*x dm³ oxigénnel reagál.

2 mol CO 1 mol oxigénnel reagál.
1 dm³ CO 0,5 dm³ oxigénnel reagál.
15-x dm³ CO (15-x)/2 dm³ oxigénnel reagál.

A teljes oxigén mennyiség:
2*x + (15-x)/2 = 12 dm³

4*x + 15-x = 24
3*x + 15 = 24
3*x = 9
x=3 dm³ a metán térfogata és 12 dm³ a szén-monoxid térfogata.

A tf%-os összetétel:
3*100/15=20 tf% metán és 80 tf% CO.
0