Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
844
Egy alkin 2,08 grammjának elégetéséhez 4,90 dm³ standardállapotú oxigéngáz szükséges. Mi a vegyület összegképlete és neve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az alkinek égésének általános egyenlete:

CnH2n-2 + (1,5n-0,5) O₂ → n CO₂ + (n-1) H₂O

1 mol standard állapotú oxigén gáz térfogata 24,5 dm³
x mol standard állapotú oxigén gáz térfogata 4,90 dm³.

x=4,90 * 1 / 24,5= 0,2 mol a zoxigén anyagmennyisége.

1 mol alkin (1,5n-0,5) mol oxigénnel reagál.
0,2/(1,5n-0,5) mol alkin 0,2 mol oxigénnel reagál.

Az alkin moláris tömege 12n+2n-2

n=m/M

Ebből `m=n*M = 2.08 = (12*n+2*n-2) * 0.2/(1.5*n-0.5)`

`2.08=(14*n-2)*0.2/(1.5*n-0.5)`

`2.08*(1.5*n-0.5)=(14*n-2)*0.2`

`3.12*n-1.04 = 2.8*n-0.4`

`0.32*n=0.64`

`n=2`

Tehát az acetilénről van szó: C₂H₂


Módosítva: 5 éve
1