Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
649
Egy alkán és vele azonos szénatomszámú alkén gőzének 3:1 anyagmennyiség-arányú keveréke 28,75-szor nagyobb sűrűségű, mint a gázkeverékkel azonos állapotú hidrogéngáz.
Mi a szénhidrogének összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Alkán összegképlet: CnH2n+2
Alkén összegképlet: CnH2n
Ar(C)=12, Ar(H)=1
(3(12n+2n+2)+12n+2n)/4=28,75
...
(56n+6)/4=28,75
Innen kijön: n=2 (1,94 a kerekítés miatt)
C2H6 - etán
C2H4 - etén
-1