Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
Sziasztok!

Valaki esetleg le tudná nekem vezetni ezt a feladatot;

Egy szerves vegyület 2,75g-ja, gőzzé alakítva, 150 C-on és 8,0 kPa nyomáson 13,0 dm3 térfogatot tölt be. A vegyület elemzési adatai tömegszázalékban; szén: 77,42%, Hidrogén: 7,53%, Nitrogén: 15,05%. Mi a vegyület molekulaképlete?

Köszönöm szépen, ha valaki veszi a fáradtságot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
C₆H₇N
Szén atom: 12 gramm
Nitrogén atom: 14 gramm
Hidrogén atom: 1 gramm
Molekula tömege (1 nitrogén atom esetén): 14:15,05·100=93 gramm, ekkor 93·77,42:100=72 gramm szén, az 72:12=6 szén atom és 93·7,53:100=7 gramm hidrogén, ez 7:1=7 hidrogén atom található a molekulában.
Módosítva: 5 éve
1

A megadott adatok alapján az általános gáztörvénnyel kiszámolható a keresett vegyület moláris tömege.

`p*V=n*R*T`

`p*V=m/M*R*T`

`M=(m*R*T)/(p*V)`

mindent SI-ben kell behelyettesíteni:

`M=(0.00275 kg * 8.314 J/(mol*K) * 423.15 K) / (8000 Pa * 0.013 m^3)=0.093 (kg)/(mol) = 93 g/(mol)`

Innen már nagyon egyszerű az összegképlet:

mC=93*0,7742=72 g

nC=6

mH=93*0,0753=7 g

nH=7

mN=93*0,1505=14 g

nN=1

A keresett vegyület összegképlete:
C₆H₇N
Módosítva: 5 éve
0