Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
426
Valaki tudna segíteni? Az n-t kéne kiszámolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A gondolatmenet eddig jó.

Az anyag moláris tömege és a tömeg%-os összetétel alapján megkapjuk, hogy mekkora a tömege az anyagot felépítő atomoknak.

Itt egy szén, hidrogén és oxigén tartalmú vegyületről van szó.

Az mC nem pontos, mC=88 * 0,545 = 47,96 = 48 (nem 47)

Ennek jelentősége van.

Innen már nagyon egyszerű az n:

Mit jelent az n?

Az a kérdés, hogy hány atomot tartalmaz a vegyület ezekből az atomokból?

mH= 8 g, ez 8 db hidrogén atomot jelent (mivel a hidrogén atomtömege 1).

Az nH= 11 nem jó.
Miért ennyi?


mC= 48 g = 4*12, ez 4 db szén atomot jelent (mivel a szén atomtömege 12).

nC=4

mO= 32 g = 2*16, ez 2 db oxigén atomot jelent (mivel a zoxigén atomtömege 16).

nO=2

Tehát a keresett vegyület összegképlete:

C₄H₈O₂
Módosítva: 5 éve
0