Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokszög területe kerülete

Főoldal » Középiskola » Matematika
707
Képeket csatoltam!(9.-es vagyok)
Megköszönném ha lépésről lépésre leírnátok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Írd majd a rajzra a kiszámolt hosszakat.
Legyen az AB oldal felezőpontja M. AM=BM=12. Ekkor MC a háromszög magassága, MC=16
Pitagorasszal:
AC = BC =√(AM²+MC²) = √(12² + 16²) = 20
Az ADG és BEF háromszögek egybevágóak. AG=FB= AB/3 = 8
Az ADG háromszög hasonló az AMC-vel, mert a szögeik egyformák. (Ezt ugye látod? Van egy közös szögük, a másik meg 90°.)
Ha hasonlóak, akkor:
AD/AG = AM/AC
AD = AG·AM/AC = 8·12/20 = 4,8
AD/DG = AM/MC
DG = AD·MC/AM = 4,8·16/12 = 6,4

A befejezés már remélem megy, de szólj, ha elakadsz.
1