Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mérleg-elv

Főoldal » Középiskola » Matematika
618
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Először kikötést írunk; a nevező értéke nem lehet 0, tehát x-3≠0, vagyis x≠3.

A törtek közös nevezőn vannak, tehát össze tudunk vonni, a tört számlálója 7x-5-4=7x-9 lesz, ezután szorzunk (x-3)-mal, így az egyenlet:

7x-9=(2/5)*(x-3), kibontjuk a zárójelet:

7x-9=(2/5)*x-(6/5), szorzunk 5-tel:

35x-45=2x-6, kivonunk 2x-et és hozzáadunk 45-öt:

33x=39, osztunk 33-mal:

x=39/33=13/11 az egyenlet megoldása.
Módosítva: 9 éve
0

Csatoltam képet.
0