Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9.es kemia hazi

Főoldal » Középiskola » Kémia
688
Kérlek segítsetek az alabbi házik megoldasaban!
Sósavat készítünk hidrogén klorid vízben oldásával. 100g vízben 6,125 dm3 standard állapotú gázt oldunk. Mekkora az oldat tömegszázaléka? Mekkora az oldat koncentrációja ha a sűrűsége 1,0g/cm3?
————————————————————————
Számítsd ki hogy mekkora az oldhatósága 20 Celsius fokon a kálium jodidnak ha ezen a hőmérsékleten telített oldatának 250 grammja 59gramm oldott anyagot tartalmaz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Standard állapotban mekkora a gázok 1 móljának térfogata?

A standard állapot mit jelent?

25 C fokot és 101325 Pa nyomást.

A térfogat: 24,5 dm³.

Honnan tudjuk ezt?

Az Avogadro-féle gáz törvényből (számold ki, hogy `p*V=n*R*T` esetén `V=(1 mol * 8.314 J/(mol*K) *298.15 K )/(101325 Pa) =`

Tehát ha 1 mol HCl gáz standard állapotban 24,5 dm³ térfogatú, akkor
x mol HCl gáz standard állapotban 6,125 dm³ térfogatú.

`x=(6.125*1 mol)/24.5=0.25 mol`

Milyen koncentrációt kérdez a feladat?

tömeg%-ot.

Mit jelent ez?

`"tömeg"%="oldott anyag tömege"/"oldat tömege"*100`

Tehát a 100 gramm oldatban levő oldott anyag tömege grammban.

0.25 mol HCl hány gramm?

1 mol 36,5 g
0,25 mol a negyede: 0,25*36,5=9,125 g

`"tömeg"%="oldott anyag tömege"/"oldat tömege"*100=9.125/109.125*100=8.36%`


Mit jelent az oldhatóság?

Mennyi oldószerben?

Adott hőmérsékleten, 100 gramm oldószer hány gramm kristályvíz mentes oldott anyagot tud oldani?

Tehát egyszerű aránypárral:

Ha 250 gramm oldószer 20 C fokon 59 g KI-ot old, akkor
100 gramm oldószer 20 C fokon `(100*59)/250=23.6 g` KI-ot old.

A KI oldhatósága 20 C fokon 23,6 g / 100 g oldószer.
Módosítva: 5 éve
0