Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1410
Egy osztály fiútanulóinak száma 5-tel kevesebb, mint a leánytanulók számának háromszorosa. Hány fiú és hány leány jár ebbe az osztályba, ha a lánytanulók számának 250%-a egyenlő az osztály létszámával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2 egyenletet írhatsz fel:

I. egyenlet: F = L * 3 - 5
II. egyenlet: 2.5 * L = L + F

Az első egyenletet azért írhatod fel, mert a lányok háromszorosa öttel több, mint a fiúk létszáma.
A második egyenletet azért írhatod fel, mert a 250% azt jelenti, hogy a lányok két és fél-szerese. Azaz 2.5 * L.
Az osztály létszáma pedig a fiúk és lányok: F + L
F jelenti a fiúk számát.
L jelenti a lányok számát.

Innen a feladat már csak 2 ismeretlenes egyenletrendszer megoldás:

Rendezed a 2.-at, kivonsz L-t: 1.5 * L = F
behelyettesítesz:
F = 1.5 *L ->
I. egyenlet: 1.5 * L = L *3 - 5, hozzáadsz 5-t, kivonsz 1.5 L-t.
5 = 1.5 * L
L = 3.33

Mivel nem egész szám jött ki, de a feladat ezt megköveteli (nincs olyan, hogy 3.33 tanuló), ezért nincs megoldás.
Módosítva: 9 éve
0