Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az aluminium proton száma?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4572
mi az alumínium proton és neutron száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Mi az alumínium vegyjele?

Al

A periódusos rendszerben melyik adat jelenti a protonszámot?

A kémiai elem rendszáma.

Mennyi az Al rendszáma?

13, tehát a protonok száma az atommagban 13.

Ha más a proton szám, akkor más a rendszám. Az már egy másik anyagot, egy másik kémiai elemet jelent.


Honnan tudjuk a neutron számot?

Az atomtömegből tudjuk kiszámolni.

Az Al atomtömege 27, tehát a neutronok száma:

atomtömeg - rendszám = atomtömeg - protonszám = 27 - 13 = 14

Miért nem egész szám az atomtömeg? (Al esetén 26,98)

Mert a természetes kémiai elemek izotópokból állnak.

Az izotópok azonos rendszámú, de eltérő neutron számú atomokat jelentenek.

Az atom tömege az atommagban koncentrálódik.
A protonok és neutronok az atommagban találhatók.
Az elektronok az atommag körül keringenek.
Egy proton tömege 1 egység, egy neutron tömege 1 egység, az elektroné `1/1840=0.0005` egység.
Módosítva: 5 éve
0