Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2599
Egyszerűsítsük a következő törtet:
(15a+30)/(5a²-20)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A törtet eleve lehet egyszerűsíteni 5-tel, mivel mindegyik tagban megvan az 5. Ezek után a számlálóból ki lehet emelni 3-mat, hogy még egyszerűbb alakba kerüljön. (Valamint így szorzattá tudod alakítani, mert az ilyen feladatoknál mindig arra kell törekedni, úgy a legegyszerűbb egyszerűsíteni a dolgokat.) Végül pedig észre kell venned, hogy az nevezőben egy nevezetes azonosság van (két négyzetre emelt szám különbsége), melyet szprzattá tudsz alakítani, ahogy a megoldásban is látszik. Ezek után pedig (a+2)-vel tudsz egyszerűsíteni, és meg is kaptad a végeredményt. :)
1

(15a+30)/(5a²-20) =
Emeljüknk ki mindent, amit lehet
= 15(a+2) / 5(a²-4)
A nevezőben nevezetes azonosság van. Ezt alakítsuk át
= 15(a+2) / 5(a-2)(a+2)
Egyszerűsítünk 5-tel és (a+2)-vel
= 3 / (a-2)
Módosítva: 9 éve
0