Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
3408
Az ötnek hányadik hatványa a ⁴√125/³√25?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A gyökkitevőt mindig kiírhatjuk törtkitevő formában is:
⁴√a=a1/4

Ez alapján:
⁴√125=⁴√5³=53/4
³√25=³√5²=52/3
A nevező kitevőjét kivonva a számlálóéból az eredmény 3/4-2/3=1/12
0

⁴√125=53/4
³√25=52/3

Azonos alapú hatványok osztásánál az alapot a kitevők különbségére emeljük, vagyis 3/4 - 2/3 =1/12, vagyis az 1/12-edik hatványa.
0