Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
Egy derékszögű háromszög átfogója 41cm, területe 180cm^2. Mekkorák a befogok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

a² + b² = 41² = 1681 és T = (a · b) : 2 = 180 cm² /·4
2ab = 720, így a² + 2ab + b² = (a + b)² = 1681 + 720 = 2401 = 49², így a + b =49, amiből b = 49 - a, így a · b = a · (49 - a) = - a² + 49 · a = 2 · 180 = 360, így
0 = a² - 49a + 360, ezt a megoldóképlettel megoldva a₁ = 40 és a₂ =9, így a két oldal 40 cm és 9 cm.
0