Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás segítség

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1038
1. feladat. 20 cm3 0.111 mol/dm3 koncentrációjú sósav-oldatot titrálunk 0.128 mol/dm3 koncentrációjú KOH-oldattal. Hány cm3 kellene fogyjon belőle?

2. feladat:Hány cm3 0.115 mol/dm3 koncentrációjú ammónia-oldatot titráltunk 0.099 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav-oldattal, ha 15.43 cm3 fogyott?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,

`HCl` + `KOH` = `KCl` + `H_2O`

1 `dm^3` sósavoldatban van 0,111 mol HCl

20 `cm^3` oldatban van `20/1000*0.111` = 0,00222 mol HCl

Ez reagál 0,00222 mol KOH-dal.

1 `dm^3` oldatban van 0,128 mol KOH

Mennyiben van 0,00222 mol KOH?

x = `0.00222/0.128*1000` = 17,34 `cm^3` KOH-oldat fogyott.

2,

`HNO_3` + `NH_3` = `NH_4NO_3`

1 `dm^3` salétromsav-oldatban van 0,099 mol `HNO_3`

15,43 `cm^3` oldatban van `15.43/1000*0.099` = `1.53*10^(-3)` mol `HNO_3`

Ez reagál ugyanennyi mol ammóniával.

1 `dm^3` ammónia-oldatban van 0,115 mol `NH_3`

Mennyi oldatban van `1.53*10^(-3)` mol `NH_3`?

y = `(1.53*10^(-3))/0.115*1000` = 13,28 `cm^3` `NH_3` oldatot titráltunk.
2