Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
427
Határozzuk meg a számtani sorozat első elemét és differenciáját, ha a következőket tudjuk a sorozatról:
1., a₁d = 48 és a₂ = 16
2., a₁a₂ = 72 és d = 1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

`a_1*d` = 48

`a_2` = `a_1+d` = 16

d = `16-a_1`

`a_1*(16-a_1)` = 48

`a_1^2-16a_1+48=0`

`(a_1-12)(a_1-4)` = 0

`a_(1.1)` = 12

`d_1` = 4

`a_(1.2)` = 4

`d_2` = 12


2,

`a_1*a_2` = `a_1*(a_1+d)=72`

d = 1

`a_1*(a_1+1)` = 72

`a_1^2+a_1-72=0`

`(a_1-8)*(a_1+9)=0`

`a_(1.1)= 8`

`a_(1.2) = -9`


1