Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, egyenletes mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
628
1. feladat
A 72 km/h sebességgel mozgó személygépkocsi 700 m-re van az 54 km/h sebességgel mozgó teherkocsitól. A járművek egymás felé haladva. Mikor és hol találkoznak.
( 20s múlva, az autó kezdeti helyétől 400m-re)
2. feladat
Egy csónakos a partra merőlegesen evez a vízhez viszonyított 7,2 km/h sebességgel. A folyó sodra a csónakot 150 m távolságon sodorja lefelé. A folyó szélessége 500m. Mekkora sebességgel folyik a víz és mennyi ideig tart a folyón való átkelés?
(0,6m/s, 4 min 10s)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

`v_1` = 72 `(km)/h` = 20 `m/s`

`v_2` = 54 `(km)/h` = 15 `m/s`

t = `s/(v_1+v_2)` = `700/(20+15)` = 20 s

`s_1` = `v_1*t` = `20*20` = 400 m


2,

`v_1` = 7,2 `(km)/h` = 2 `m/s`

t = `s_("csónak")/v_("csónak")` = `500/2` = 250 s = 4 perc 10 másodperc

`v_("folyó")` = `s_("folyó")/t` = `150/250` = `3/5` `m/s`
0