Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Plss

Főoldal » Általános iskola » Matematika
365
4. Szolnokon a 24-es autóbuszok körjáratként közlekednek. A vasútállomásról indulnak, és ide is érkeznek
meg. A végállomásra történő megérkezésük után rögtön újra indulnak. Ha két busz jár a vonalon, akkor 30
percenként követik egymást. Hány buszt kell ezen a vonalon beállítani, hogy a követési időt a
kétharmadával csökkentsék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Készítem!
0

Csatoltam képet. Mivel a 30 perc kétharmada 20 perc, és ennyivel akarjuk csökkenteni a menetidőt, ezért a buszok 10 percenként követik egymást. Ehhez az ábrán látható módon még 4 busz beállítása szükséges. :D
De fordított arányossággal is gondolkodhatsz. Mivel az időt 1/3-ára csökkentettük, ezért a buszok számát megháromszoroztuk. Így 6 busz megy körbe-körbe. Ehhez a meglévő két buszhoz még 4 buszt kell beállítanunk.. :)
Érdemes megnézned a fordított arányosságról szóló videómat:
https://www.youtube.com/watch?v=otT4aUmlOIE&list=PLwXxAxAEOlGiHVOVZ3PZ7CYb_R6bJ0B7n&index=15
Módosítva: 5 éve
1