Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
327
Hali! Ez a házim és nem értem(mármint az egész feladat)! Szóval valaki lenne olyan kedves, hogy legalább az elsőt megcsinálja és leírja azt, hogy hogy jött ki? Utána már talán el tudok indulni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

a,

= `1/(2*(a+1))-(a-1)/(3*(a+1)^2)` =

`color(grey)((3a^2+6a+3)= 3*(a^2+2a+1) = 3*(a+1)^2)`

hozzuk közös nevezőre

= `(3*(a+1))/(2*3*(a+1)^2) - (2*(a-1))/(2*3*(a+1)^2)` = `(3a+1-2a+2)/(6*(a+1)^2)` = `(a+3)/(6*(a+1)^2)`

b,

`5/(2b-3)+2/(2b+3) ubrace(- (b-1)/(9-4b^2))_(+(b-1)/(4b^2-9))` =

`color(grey)(9-4b^2 = -(4b^2-9) = -(2b-3)*(2b+3))`

= `(5*(2b+3))/(4b^2-9) + (2*(2b-3))/(4b^2-9) + (b-1)/(4b^2-9)` = `(10b+15+4b-6+b-1)/(4b^2-9)` = `(15b+8)/(4b^2-9)`
0