Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Létci

Főoldal » Általános iskola » Matematika
316
6. Egy háromjegyű szám 4-esre végződik. Ha ezt a négyest a szám végéről áthelyezzük a szám elejére,
akkor az eredetinél 27-tel kisebb számot kapunk. Melyik ez a háromjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a szám `bar (xy4)`, értéke 100x+10y+4.

A kapott új szám `bar(4xy)`, értéke 400+10x+y

Egyenlet:

100x+10y+4-(400+10x+y) = 27

90x+9y -396 = 27

90x+9y = 423

10x+y = 47 = `bar(xy)`

Ez csak akkor teljesül, ha x = 4 és y = 7

Ellenőrzés:

474-447 = 27

A keresett szám tehát a 474.
0