Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek verseny feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
616
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az elsőnek, akárhogy nézem, nem lesz "szép" megoldása, csak az, hogy az első egyenletből kifejezzük x-et: x=7+y, ezt beírjuk x helyére a második egyenletben:

(7+y)²-5*(7+y)*y+y²+3*(7+y)+10y=-10, kibontjuk a zárójeleket:

49+21+10y=-10, összevonunk:

-3y²-8y+70=-10, hozzáadunk mindkét oldalhoz 10-et:

-3y²-8y+80=0, innen kellene tudnom, hogy másodfokú megoldóképletet tanultál-e már, vagy legalább teljes négyzetté alakítást.

A másodiknál kivonhatjuk egymásból a két egyenletet: y²+3y=18, ez átírható y*(y+3)=18 alakra; ha feltesszük, hogy y egész, akkor az egyenletnek csak úgy lehet megoldása, hogyha osztója a 18-nak, tehát y lehetséges értékei: ±1, ±2, ±3, ±6, ±9, ±18, de nem kell sokat kutatni, hamar rájövünk, hogy az y=3 és y=-6 lesz az a két szám, ami igazzá teszi az egyenletet. Ha y=3, akkor x²+3²=34, tehát x=5 és x=-5, ha y=-6, akkor x²+(-6)²=34, tehát x²=-2, ennek pedig nincs megoldása, tehát az egyenletrendszernek 2 megoldása van: (x;y)=(5;3),(-5;3).

14b) Ha az első számjegy a nagyobb, akkor a két számjegy x és x-3, ekkor x-(x-3)=3 teljesül. Ez a szám felírható 10*x+x-3=11x-3 alakban, ezt szorozzuk a számjegyek összegével, vagyis x+x-3=2x-3-mal, így (11x-3)*(2x-3)-at kapunk, ennek kell 814-nek lennie:

(11x-3)*(2x-3)=814, nézzük meg 814 prímosztóit: 2; 11; 37, ebből fel tudjuk írni 814 szorzópárjait: 1*814, 2*407, 11*74, 22*37, nekünk az a páros jó, ahol az egyik szorzótényező ~6-szorosa a másiknak, mivel 2x*6=12x=~11x, ennek a 74*11 felel meg, és ez meg is valósul, hogyha x=7, mivel 11*7-3=74, 2*7-3=11. Tehát x=7, ez a keresett szám 1. számjegye, a második számjegy a 4, így 74 a keresett szám.

Ha viszont az egyesek helyén álló szám a nagyobb, akkor a szám 10x+x+3=11x+3, számjegyek összege x+x+3=2x+3, ezek szorzata: (11x+3)*(2x+3)=814, ennek pedig nem lesz pozitív egész megoldása, mivel a fenti párok közül egyik sem teljesül. Tehát ebben az esetben nincs ilyen szám.
0

14a) Tegyük fel, hogy az első csövön x óra alatt lenne tele a tartály, így 1 óra alatt a tartály 1/x része lenne tele, 8 óra alatt a 8/x része. Ugyanígy, a másik csövön keresztül x+6 óra alatt lenne tele, így 8 óra alatt a 8/(x+6) része telik meg. Ha ezek összege 1, akkor tele a tartály:

8/x + 8/(x+6) = 1, szorzunk a nevezőkkel:

8*(x+6) + 8x = x*(x+6), kibontjuk a zárójeleket:

8x+48 + 8x = x²+6x, redukáljuk a bal oldalt 0-ra:

0=x²-10x-48, teljes négyzetté alakítunk:

0=(x-5)²-73, ennek a megoldása x= 73 +5, tehát az elsőn keresztül  73 +5 óra alatt, a másodikon keresztül  73 +11 óra alatt lesz tele a tartály.
1