Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
Sziasztok!

Segítsetek légyszi! Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Nekiálltam
0

Oldalhossz meghatározásánál a Phitagorasz tételt használtam. Az a) feladatnál pl. 6² + 1² = 37 = (gyök alatt 37)², így az oldal gyök alatt 37.
Módosítva: 5 éve
0

Itt egy másik:

Tehát úgy oldjuk meg, hogy van egyszer egy külső négyzetünk, melynek a területe `7^2` = 49 négyzet.

Mindhárom esetben kivonjuk a négy halványabb háromszög területét. A háromszögek derékszögűek, a területüket a

`T_("háromszög")` = `(a*b)/2` képlet segítségével számoljuk ki; a és b a háromszög két befogójának a hossza.

a,

a = 6; b= 1

`T_("háromszög")` = `(6*1)/2` = 3 négyzetegység.

`T_("sötét")` = `T_("négyzet")-4*T_("háromszög")` = `49-4*3` = 37 négyzetegység.

b,

a = 5; b= 2

`T_("háromszög")` = `(5*2)/2` = 5 négyzetegység.

`T_("sötét")` = `T_("négyzet")-4*T_("háromszög")` = `49-4*5` = 29 négyzetegység.

c,

a = 4; b= 3

`T_("háromszög")` = `(4*3)/2` = 6 négyzetegység.

`T_("sötét")` = `T_("négyzet")-4*T_("háromszög")` = `49-4*6` = 25 négyzetegység.
0

Az a. feladat:
(Én így tanultam)
Kiszámolod a nagy négyzet területét. Itt 7*7, vagyis 49. Aztán kiszámolod a háromszögek területét. Ennél a feladatnál (7*1):2, vagyis 3,5. Itt mind a 4 háromszög ugyanakkora, ezért nem kell a többit is kiszámolni, csak megszorozni 4-gyel. A háromszögek területe 14, ezt kivonjuk a 49-ből, vagyis a sötétebb négyzet területe 35. A hosszát nem tudom. Remélem tudtam segíteni és ez alapján meg tudod csinálni a többit is.
0