Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 11

Főoldal » Középiskola » Kémia
640
Ismeretlen összetételű glükóz-maltóz-szacharóz keverék átlagos moláris tömegét megfelelő módszerrel megmértük: 210 g/mol-t kaptunk. A keverék ezüsttükör próba során akkora tömegű ezüstöt választ le, mint amekkora a vizsgált minta tömege.
Számítsuk ki a keverék mólszázalékos összetételét!

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`M_("glükóz")` = 180 `g/(mol)`

`M_("maltóz")` = 342 `g/(mol)`

`M_("szacharóz")` = 342 `g/(mol)`

`M_(Ag)` = 107,86 `g/(mol)`

A glükóz és a maltóz adja a Tollens-próbát, a szacharóz nem.

`-CHO` + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` = `-COOH` + 2 Ag + `H_2O`

A maltóz vizes oldatban két glükózra bomlik, erre kétszerannyi ezüst fogy.

Legyen 1 mol a keverék, x mol glükóz, y mol maltóz, a többi szacharóz.

Moláris tömeg:

`M_("keverék")` = `(M_g*m_g+M_f*m_f+M_m*m_m)/100`

(y kiesik, mert a maltóznak és a szacharóznak a moláris tömege megegyezik)

`color(red)(210 = (x*180+(100-x)*342))`

Ezt megoldva:

x= 0,815

A keverék tömege `(x*180+y*342+(1-(x+y))*342)` g. Ugyanennyi ezüst keletkezik.

x mol glükózból keletkezik 2x mol ezüst, y mol maltózból keletkezik 4y mol ezüst, együttes tömege: `(2x+4y)*107.86` g

`color(red)((x*180+y*342+(1-(x+y))*342)=(2x+4y)*107.86)`

(x-et már kiszámoltuk, behelyettesíthető)

y = 0,079

A mol%-os összetétel:

81,5 mol% glükóz, 7,9 mol% maltóz; 100-(81,5+7,9)= 10,6 mol% szacharóz.
2

Ha nem hidrolizál:

`(x*180+y*342+(1-(x+y))*342)=(2x+2y)*107.86`

y = 0,158

A mol%-os összetétel:

81,5 mol% glükóz, 15,8 mol% maltóz; 100-(81,5+15,8)= 2,7 mol% fruktóz.
2