Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a matek háziban!! SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
999
Az 1,2,3,4,5, számjegyek felhasználásával hány olyan négyjegyű szám írható fel, amelyben két különböző páros és két különböző páratlan számjegy szerepel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Összesen 13.Remelem jól számoltam.
-2

2 db páros van, így azt fel kell használni (2-ből 2-t 1 féleképpen választhatunk ki), a 3 db páratlan számból pedig 2-t 3 féleképpen választhatunk ki (aszerint, hogy melyiket hagyjuk ki a 3-ból), így 1·3=3 féleképpen választhatunk ki 2 db páros és 2 db páratlan számot. A négy számot sorbarendezni pedig 4!=4·3·2·1=24 féleképpen lehet, így 3·24=72 négyjegyű szám írható fel.
1

Csak 2 páros szám van, 2 és 4.
2 páratlan számjegy 3 különböző kombinációja létezik: 1–3, 1–5, 3–5. Tehát alapvetően ezek a 4 számjegyű kombinációk állnak rendelkezésünkre: 1234, 1245, 2345.
Mindhárom kombinációnak 24 permutációja van, tehát 3 x 24 = 72 különböző 4 jegyű szám, amelyeknek 2 különböző páros, és 2 különböző páratlan számjegye van.
Módosítva: 5 éve
1