Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA TERMIKUS KÖLCSÖN HATÁS

Főoldal » Általános iskola » Fizika
569
Sziasztok! Kérlek segítsetek, ezt egyszerűen nem tudom megoldani.

A feladat :
a fürdőkádban lévő 20 fokos hőmérsékletű vízhez 70 fokos vizet öntünk.Hasonlítsd össze a kádban lévő víz és a hozzáöntött víz tömegét, ha a kialakuló közös hőmérséklet 38 fok lett.

A segítséget NAGYON megköszönném!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, segítség
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

T₁ = 20 ⁰C, T₂ = 70 ⁰C, az összeöntött víz közös hőmérséklete: T =38 ⁰C

Legyen a fűrdőkádban lévő víz tömege m₁, a 70 ⁰C-os víz tömege pedig m₂, ekkor
(T - T₁) · m₁ = (T₂ - T) · m₂
(38 - 20) · m₁ = (70 - 38) · m₂
18 · m₁ = 32 · m₂ /:32
m₂= 18/32 · m₂ = 9/16 · m₁, így ha pl. a kádba engedünk 32 kg (liter) 20 ⁰C-os vízet, akkor ahhoz m₂ = 9/16 · m₁ = 9/16 · 32 kg = 18 kg 70 ⁰C-os vízet kell engedni.
0