Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika9-10 Segítsetek légy szíves!

Főoldal » Középiskola » Fizika
365
Egy 80 kg tömegű és 50 m hosszú vízszintes felület átellenes szélein egy-egy ember áll. Az egyik tömege 60 kg, a másiké 80 kg. Egy adott pillanatban a két ember egymás felé közeledik - a felülethez viszonyítva 2 m/s, illetve 1 m/s sebességgel.
a) Mennyi idő múlva találkoznak?
b) A két ember mozgásának idején milyen sebességgel mozgott a felület?
c) Mekkora utat tett meg az alátámasztási felület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

A)
v₁ = 2 m/s v₂ = 1 m/s s = 50 m
v = v₁ + v₂ = 2 m/s + 1 m/s = 3 m/s
t = s : v = 50 m : 3 m/s = 16,67 s múlva találkoznak.

B)
m₁ = 60 kg m₂ = 80 kg
v = (m₁ · v₁ - m₂ · v₂) : (m₁ + m₂) = (60 kg · 2 m/s - 80 kg · 1 m/s) : (60 kg + 80 kg) = (120 - 80) : 140 = 40/140 = 2/7 m/s sebességgel fog elmozdulni a felület. Mível a 2/7 pozitív, a nagyobb lendületű ember (m₁=60 kg tömegű) felé fog elmozdulni.

C)
s = 2/7 m/s · 16,67 s = 100/21 m = 4,762 m utat tett meg az alátámasztási felület.
Módosítva: 5 éve
1