Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

COULOMB TÖRVÉNYES FELADAT FIZIKA!!!! SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
476
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, 10. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
935:
Balra van a `Q_1=+1,6·10^(-6)` C, jobbra a `Q_2=-8·10^(-7)` C.
Amit az egyenesre akarunk rakni (`Q_3`), az pozitív, ezért a bal oldali taszítja, a jobb oldali vonzza. Ezért csak úgy tud egyensúlyban lenni, ha a jobb oldali töltéstől is jobbra van, hisz ekkor a jobb oldali balra vonzza, a bal oldali meg jobbra taszítja. Mondjuk `x` távolságra van a jobb oldalitól, `x+0,24\ m` távolságra a bal oldalitól. A két Coulomb erőnek egyforma nagyságúnak kell lennie: (az előjelet már beleszámoltuk abba, hogy a jobb oldalitól is jobbrább lesz a `Q_3`, azért tettem abszolút értékbe)
`k·(Q_1·Q_3)/(x+0.24)^2 = k·(|Q_2|·Q_3)/x^2`
Kiesik sok minden:
`(Q_1)/(x+0.24)^2 = (|Q_2|)/x^2`
Sőt, mivel szemfülesek vagyunk, rájövünk, hogy `Q_2` éppen fele `Q_1`-nek (csak ellentétes előjelű), ezért még azokkal is egyszerűsíthetünk:
`2/(x+0.24)^2 = 1/x^2`
Már csak be kell fejezni a matek részét, csináld meg. (Két gyök lesz, de a negatív nem megoldás, mert tudjuk, hogy jobbra kell legyen.)
0

946)
Fel kell rajzolni a testekre ható erőket: gravitáció lefelé, Coulomb erő vízszintesen. Mivel mindkét töltés pozitív, a Coulomb erők szétfelé mutatnak, vagyis messzebb akarják lökni a testeket. A gravitáció miatt pedig vissza akarnak menni a testek. Egyensúlyban akkor vannak, amikor a nehézségi erő vízszintes komponense pont ugyanakkora, mint a Coulomb elő.

A nehézségi erőt fel kell bontani kötélirányú valamint vízszintes komponensekre. Rajzold be őket. A 60 fok miatt szabályos háromszöget illetve annak a felét fogod a rajzodon látni, Az `m·g` lesz a 30-60-90 fokos háromszög nagyobbik befogója, a vízszintes komponens pedig a kisebbik. A befogók arány azt gondolom fejből tudod, hogy `sqrt3:1`, amiből a vízszintes komponens nagysága ugye `(m·g)/sqrt3`?

A két golyó távolsága kell még a Coulomb törvényhez: 60 fokos szög miatt az is szabályos háromszög, vagyis az a távolság is ℓ=30 cm.

Már csak fel kell írni, hogy ez a két erő egyensúlyban vannak:
`(m·g)/sqrt3=k·(q·q)/ℓ^2`
ahol `m` valmiint `ℓ` ismertek, ebből kijön a `q`. Számold ki.
0