Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
Addig eljutottam h y/x=10/13 de hogyan tovább
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

y/x = 10/13 /·x
y = 10/13 x. Tudjuk, hogy x + y = 13, így x + 10/13 x =13 (y helyére 10/13 x-et írtam)
13/13 x + 10/13 x =23/13 x =13 /·(13/23)
x = 13 · 13/23 = 169/23 = 7 egész 8/23 = 7,34786
y = 10/13 x = 10/13 · 7,34786 = 5,6522
Másképpen y = 13 - x = 13 - 7,3478 = 5,6522
0

A szögfelező által felosztott oldal részei
a = 10 cm - háromszög alapja
b = 13 cm - a háromszög szára
x, y = ?

A 'b' oldal osztótényezője
λb = b/(a + b)
x = b·λb
y = a·λb

Behelyettesítve
λb = 13/(10 + 13)
λb = 13/23
x = 13·13/23
x = 169/23 (7,35...)
**********************
y = 10·13/23
y = 130/23 (5,56...)
**********************
0