Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos‼️

Főoldal » Középiskola » Matematika
1156
Számtani sorozatok!
Összeadtunk 55 egymást követő pozitív páratlan számot az összeg értéke 3905.

a; melyik volt az összegben az első illetve az 55. Páratlan szám??

b; melyik az összeadottak között a legkisebb olyan szám, amelynek a prímtényezős felbontásában két különböző prímszám szerepel, és a négyzete ötre végződik??

Nagyon megköszönném a le vezetéssel való segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

a) a középső páratlan szám (55-nél van középső: (55+1):2=28.tagja): 3905:55=71
d=2 (mível páratlan számok), így az 1. a 71-(28-1)·2=17 és az 55. a
71+(55-28)·2=125.
1

b) feladat
Ha a négyzeten 5-re végződik, akkor a szám is 5-re végződik. A 25-nél 2 db 5-ös van, az nem jó, így a 35 lesz (35=5·7)
0