Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2287
Mekkora annak a porszívónak a teljesítménye, amelyet 230 V feszültségű áramforrásról működtetünk, és a rajta áthaladó áram erőssége 5 A? Továbbá mennyibe kerül másfél órányi folyamatos porszívózás, ha tudjuk, hogy 1 kWh ára átlagosan 40 Ft-ba kerül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Lap/19
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata:

P=U×I

Esetünkben a feszültség 230 V, az áramerősség pedig 5 A, így a teljesítmény:

P=U×I=230×5=1150 W.

Továbbá, az elhasznált energiamennyiséget (vagy ha jobban tetszik, a munkát) úgy kapjuk meg, hogy a teljesítményt megszorozzuk az idővel, ameddig dolgoztunk vele:

W=P×t

(Veszélyes, hogy ezt is W-vel jelölik, de ez a jele a munkának, gyakran a megkülönböztetés kedvéért "vevé"-nek is hívják, a másik pedig a teljesítmény jele, a Watt).
Mivel a teljesítmény 1150 W, azaz 1,15 kW, az idő pedig 1,5 óra:

W=P×t=1,15×1,5=1,725 kWh (kilowattóra)

És ha egy kWh 40 Ft, akkor 1,725 kWh 1,725×40=69 Ft, ennyibe került egy porszívózás.
1